De 20e eeuw was een wilde rit voor animatie. Van handgetekende celanimatie tot CGI, de kunstvorm evolueerde in een snel tempo, wat leidde tot een aantal echt iconische momenten in entertainment.
Het begon allemaal in de vroege jaren 1900 met pioniers zoals Winsor McCay, die in 1914 de eerste animatiefilm “Gertie the Dinosaur” maakte. Vanaf daar ging de animatie verder vooruit, met Walt Disney die “Sneeuwwitje en de zeven dwergen” uitbracht in 1937 en daarmee het spel voor altijd veranderde.
Maar het was niet allemaal zonneschijn en regenbogen voor animators.Velen van hen maakten lange dagen voor een laag loon, en het was niet ongebruikelijk dat studio’s oude beelden hergebruikten om geld te besparen. Ah, de glamour van showbizz.
In de jaren ’40 en ’50 begon televisie een belangrijke speler te worden in de entertainmentindustrie, en daarmee kwam de opkomst van de “beperkte animatie”-stijl. Deze kostenbesparende maatregel resulteerde in enkele, laten we zeggen, minder dan indrukwekkende inspanningen. Wie zou klassiekers als “The Quick Draw McGraw Show” kunnen vergeten, waar onze held letterlijk slechts een rode cirkel met armen en benen was?
Naarmate de decennia vorderden, bleef de technologie verbeteren en volgde animatie. In de jaren zeventig ontstond computergegenereerde beelden (CGI), die een revolutie teweegbrachten in de industrie. Deze nieuwe techniek maakte realistischere personageontwerpen en speciale effecten mogelijk, wat leidde tot films als “Toy Story” in 1995, en de geboorte van het Pixar-imperium.
Maar het waren niet alleen de grote studio’s die profiteerden van deze technologische vooruitgang. Het internet speelde ook een belangrijke rol in de evolutie van animatie, met de opkomst van online platforms waarmee onafhankelijke animators hun werk met een wereldwijd publiek konden delen.
Dus waar gaan we heen vanaf hier? Wie weet! De toekomst van animatie is altijd aan het veranderen, maar één ding is zeker: het wordt een spannende rit.